donderdag 31 maart 2011

Voor volgende week!

Voor ons deze week geen sport! Steek ze dus met een gerust hart in de wasmachine, ze moeten niet op tijd terug mee naar school.

De mama en papa van  Senna, hebben de eer en het genoegen onze klas te mogen poetsen.

En wie vult dan onze hongerige magen?
Op maandag en woensdag:Luz
Op donderdag en vrijdag:Vere

Volgende week vrijdag is er geen kinderforum. Wel een paasfeest voor onze kinderen.

Nieuws uit het eerste

We leren de klok lezen en hebben het over het uur. De lange wijzers of de reus moet grote stappen zetten voor het uur verandert. De kleine wijzer of klein duimpje zet een klein stapje voor het uur verandert. We hebben ook zelf een klok gemaakt.
Voor rekenen oefenen we op het tellen tot 100. Ook de rekenrijen werden meerdere keren herhaald en tellen met de sprong van 10.
Wat komt voor een getal en wat komt na een getal. We leerden van Marian in de ronde dat dat de buurgetallen wordt genoemd in het tweede.
We zijn eindelijk klaar met de 16. Bij de 16 werd ook uitgelegd hoe je volle eierdozen of tientallen optelt of aftrekt. We hadden ook onze eerste sommen met TE+E OF TE-E boven de 20. Het was druk voor rekenen!
Voor lezen hebben we geoefend op de -ng, -nk, -ch, sch-
Er werd veel vloeiend geoefend op onze werkbladen met uitwisbare stift.
We hadden ook enkele leesopdrachten.
Ik legde ook voor het eerst uit hoe een kruiswoordraadsel werkt. We zochten samen hoe je dat best oplost.
Elke week doe ik vanaf nu meerdere keren een test voor de rekenrijen. De bedoeling is dit vlot te kunnen. Zoals bij lezen: oefenen is de boodschap!
Alvast bedankt voor de medewerking thuis!

woensdag 30 maart 2011

Nieuws uit het tweede

Leerspelletjes
We speelden breukenbingo, een klokkenspel (van Warre),  tafelspelletjes,... Spelen en ondertussen de leerstof inoefenen. Super toch!



De tekst van Noor
Noor V bracht een zelfgeschreven tekst, eigenlijk een boekje, mee naar de klas. We gingen ermee aan de slag in de stille werktijd. Noor las voor.  We luisterden, bekeken de tekeningen en verbeterden de schrijffoutjes. Goed gedaan, hoor, Noor!

Meten met centimeters
We bekeken onze latten van dichtbij. Om te meten moet je steeds beginnen bij de 0. De getallen zijn de centimeters. De streepjes ertussen zijn de millimeters. Wij moeten kunnen meten tot op 1 cm nauwkeurig. Dat probeerden we al een eerste keer uit.


Zee, mee, twee...
Warre zat met een vraagje. Hij ontdekte dat zee, mee,... niet halflang werd geschreven! Inderdaad...dat zijn de uitzonderingen. We legden een lijstje aan met zulke woorden. We vonden er 8: zee, mee, ree, twee, fee, slee, nee, thee.

dinsdag 29 maart 2011

Onze wereldkaarten... het vervolg

Deze namiddag werkten we verder aan onze wereldkaarten. Kleur-, knip- en plakwerk dus! Elk werelddeel kreeg een andere kleur en werd ook voorzien van een naamkaartje.
Goed, hé!

maandag 28 maart 2011

Groepswerk

We verdeelden ons in groepjes per 2 (iemand van het eerste samen met iemand van het tweede). Elk koppeltje koos een land waar ze een opzoekwerkje over zullen doen. We starten hier donderdag mee. Eerst werken we onze wereldkaarten af. Ziehier de groepjes en de gekozen landen.


groepje
land
Judiet en Matisse
Japan
Fien en Lente
Senegal
Briek en Maxime
Engeland
Niels en Warre
Jamaïca
Milan en Thomas
Spanje
Kelly en Noor V
China
Bernice en Chloé
Thailand
Daan en Senna
Italië
Noor C en Mathijs
Egypte
Luz en Vere
India
Vlinder en Ernest
Brazilië


Wie thuis info heeft over één van deze landen, breng maar mee naar de klas.

Pure nostalgie, de poëzie

Iedereen (behalve Maxime omdat hij er thuis al een heeft) wilde graag een 'échte' poëzie. Daarom hebben we eens in onze klasportemonnee getast en kreeg iedereen een boekje (met een licht faillisement als gevolg).Deze namiddag hebben we ons boekje een persoonlijke toets gegeven: tekeningetjes erop, glitters, pluimen, foto,... Ook al een eerste tekeningetje en tekst.
Kijk maar eens hoe trots onze Niels poseert met zijn boekje!

donderdag 24 maart 2011

Wereldkaart maken

Kleuren, werelddelen opzoeken, schikken, knippen en plakken. Fase 1 van het maken van een wereldkaart. We moeten nauwkeurig werken! Heel wat kinderen vonden dit zo leuk dat ze gewoon bleven doorwerken in de speeltijd.

Vrienden- of poëziealbum

Thomas bracht deze week een vriendenalbum mee naar de klas. Hij toonde die in de ronde. Het gesprek kwam op de goeie, oude poëziealbums. K-trien had deze van haar nog bewaard. Jammer genoeg vindt ze het momenteel niet terug. Gelukkig bracht Judiet het album van haar mama, Evita, mee. Wat vonden de kinderen dat mooi! Prachtige tekeningen en gedichtjes. Ze kregen er niet genoeg van. Ondertussen kregen we ook het album van Alexandra, de mama van Vlinder, te zien. En nu willen veel kinderen zelf ook zo'n poëziealbum of een vriendenboek. Ofwel maken ze er zelf eentje in de vrije tijd, ofwel kiezen ze voor een gekocht blanco boekje (uit 'den Action').   

Nieuws uit het eerste

We beginnen nu elke week met een testje van de rekenrijen. Ik zou toch graag hebben dat er thuis eventjes geoefend wordt elke avond want bij sommigen vlot het niet zoals ik wil. Vooral 8, 9 en 10 zijn te weinig vlot gekend.
Verder hebben we de 15 verdeeld en zijn we begonnen met de 16.
We maken ook sprongetjes van 2 en 3 (we oefenen dit buiten met stoelen).
Ook sprongetjes van 10 en sommen maken met volle eierdozen vb. 10+20=.
We blijven vloeiend schrijven en hebben nu zelf een kaart gemaakt met een huisje waar we met een stift vloeiend op kunnen oefenen.
Bij lezen oefenen we verder op -ng en de -nk. Ik merk dat sommigen nu weer oefenen thuis want enkelen hebben sprongetjes gemaakt. Hoera!

Voor volgende week

* De 10-uur-klus is voor Milan (maandag en woensdag) en voor Niels (donderdag en vrijdag).

*Noor V krijgt de poetssleutel mee naar huis.

*Op dinsdag is er sport met Anja.

woensdag 23 maart 2011

Nieuws uit het tweede

De tafel van
Vorige week leerden we de tafel van de spin. We oefenden er deze week op verder. We stelden vast dat het één van de moeilijkere tafels is. Mag ik vragen om ook thuis elke dag eventjes tijd te nemen om te oefenen.

Dubbelzetter, halflang of niets?
We speelden een spelletje. Ik zei woorden. De kinderen luisterden en dachten na. Was het een woord met halflang, dan gingen ze zitten op hun stoel. Was het een woord met dubbelzetter, dan zaten ze op hun knieën op hun stoel. Was het een woord waar niets gebeurde, dan stonden ze recht op hun stoel. Ja, ja, sport en spelling op hetzelfde moment!


Begrijpend lezen
We deden een oefening om na te gaan of iedereen ook begrijpt wat hij/zij leest. Niet alleen het technisch lezen is van belang!

Stap 12
We zijn aangekomen bij stap 12 van de bewerkingen tot 100. Om deze soort oefeningen te kunnen oplossen, hebben we alle vorige stappen nodig. We schrijven deze oefeningen in het begin lang uit. Zo dus:

45 + 37 = 45 + 30 + 7
              = 75 + 7
              = 82

K-trien laat de belletjes vrolijk rinkelen

Senna bracht voor ons project een topje en een rokje mee uit een ver land. Hij wist niet uit welk land precies... Dat vertelt hij ons morgen. Senna stelde voor dat één van de begeleidsters het pakje eens paste. Aha, dat was voor K-trien maar een woord... en rinkelen dat de belletjes deden! Staat ze er niet beeldig mee? De hele klas was het er over eens: deze foto moet op de blog!

dinsdag 22 maart 2011

Mijn stukje van de wereld.

We brachten foto's en voorwerpen mee van landen waar we al op reis geweest zijn. Zo brengen we in kaart waar op de wereld wij al op bezoek zijn geweest. We waren zeer geboeid om te weten te komen wat iedereen mee heeft en waar ze al op reis geweest zijn.
Een boeiende en interessante namiddag!

maandag 21 maart 2011

Het is een grote grote wereld!

Ziedaar de titel van ons nieuw project!
De toestroom van atlassen en boeken over de wereld in onze klas is enorm.
We gingen er eens met z'n allen bij zitten.
Het was meer dan duidelijk.
We popelden om iets te doen en te leren over de wereld.
Welke richting wilden we uitgaan?

Na een brainstormsessie even onze plannen op een rijtje:
-We leren werken met de atlas.
-We hangen een super grote wereldkaart uit in onze klas. Daarop zijn de werelddelen, de windrichtingen, de evenaar,... duidelijk te zien. De kinderen brengen foto's en/of voorwerpen mee van landen waar ze al geweest zijn. We duiden dit allemaal aan op onze kaart.
-We werken in groepjes 1 land per werelddeel uit.
-We maken elk onze wereldkaart met de 7 werelddelen.



Vanaf morgen mogen de kinderen foto's en materiaal van thuis meebrengen. Bij deze een warme oproep om in de fotoalbums te snuisteren! 

Leve de lente!

Vandaag zijn we de eerste dag van de lente. De lente, wat is dat eigenlijk? Ah, dat is een seizoen! We hadden het over de seizoenen en hoe lang die duren, hoeveel en welke seizoenen, ook nog op welke dag en in welke maand ze beginnen.

donderdag 17 maart 2011

Maxime is 8...

En dat hebben wij deze namiddag met z'n allen gevierd! Met het spelletje 'katjeverhoog', een tof klascadeau (Robot Champ), lekkere pannenkoeken en massa's verjaardagskussen voor ons feestvarken.

De wereld

De kinderen zijn naar aanleiding van de gebeurtenissen in Japan en het opzoeken waar dit ligt, geïnteresseerd geraakt in de wereld en de werelddelen.
Welke richting we uit gaan weten we nog niet precies. Nu gaat het vooral over het opzoeken van plaatsen en de verschillende werelddelen. We zijn nog op zoek naar van die grote kartonnen atlassen. Wie er zo een heeft, gelieve hem mee te geven naar klas. Ook ander materiaal is welkom.

 

Voor volgende week

Op dinsdag hebben we sport met Anja, vergeet dus je sportkledij niet.
Dit weekend mogen de mama en papa van Milan poetsen.
Volgende week worden we culinair verwend tijdens de koekjestijd door Bernice op maandag en woensdag en door Fien op donderdag en vrijdag.

Nieuws uit het eerste

Het is vakantie geweest en dat merkte ik bij de rekenrijen en lezen. voor lezen merkte ik dat er veel geoefend is door de meeste. De rekenrijen zaten echter wat ver en deze zijn we deze week aan het herpakken. Ik geef in de weekendmap ook een boekje van de rekenrijen/ verdeelrijen mee zodat je deze thuis kunt oefenen. Het is belangrijk dat ze deze vlot kennen dat maakt het sommen maken makkelijker.
We deden deel 2 van het spellingsdictee en ook nu was ik algemeen tevreden (spiegelen telt niet als fout voor spelling tenzij de spiegeling voor een nieuw woord zorgt).
Verder veel leesspelletjes met halflange woorden, woorden die eindigen op -st, -nk, -lk.
Mag ik vragen om niet enkel tekstjes te oefenen tijdens het lezen maar ook de rijtjes te herhalen want dit zorgt ervoor dat je tempo krijgt.
Alvast bedankt.
Wat vind ik van mijn school?
Voor de tweede keer dit schooljaar, vulden de kinderen een vragenlijst in. We polsen hierbij naar hun welbevinden en zelfbeeld.  

woensdag 16 maart 2011

Nieuws uit het tweede

De tafel van 8!
Wij leerden de tafel van 8. We kozen als beeld voor de spin met 8 poten. Dus ja, nu hangen er 10 spinnen boven ons bord. Dat zijn 80 poten in het totaal! We schreven de nieuwe, toch wel moeilijke, tafel in ons rekenschrift. We maakten een rekenblaadje. We knipten de kaartjes en gingen er mee aan de slag. We oefenden op de computer. We keken in ons tafelboekje. We zongen mee met kapitein Winokio ... En nu maar hopen dat onze grote inzet helpt en dat er ook thuis naarstig verder wordt geoefend!
Ook deze week deden wij een tafeltest... Resultaten zijn in de map terug te vinden.

Dubbelzetter en halflang
We herhaalden deze 2 belangrijke regels:
* Een korte rode zonder blauw kan niet. Ik moet verdubbelen.
* Een lange rode tweeling zonder blauw kan niet. Ik moet halflang maken.
We zochten nieuwe woorden en schreven ze in ons boek van spelling.

Wat vind ik van mijn school?
Voor de tweede keer dit schooljaar, vulden de kinderen een vragenlijst in. We polsen hierbij naar hun welbevinden en zelfbeeld.  

dinsdag 15 maart 2011

Brieven schrijven

Kennen jullie Majella nog? Een tijdje terug verving ze Yf in het oudste lager. Ondertussen is Majella gestart als begeleidster van een jongste lager in een Freinetschool te Gent. Ze is op zoek naar een correspondentieklas. We stelden de vraag aan de kadetjes van onze klas. Of ze zin hadden om brieven te schrijven? Ja, ja, dat leek hen een leuk idee! Maar hoe begin je eraan? Wij kennen die kinderen niet en zij kennen ons evenmin. Ewel, we schrijven een tekstje waarin we onszelf voorstellen en dan kleven we er natuurlijk een foto bij. O ja, met een mooie tekening erbij is het helemaal af. Prima plan! Aan de slag! 

evaluatiegesprekjes

Op maandag 28 maart en op dinsdag 29 maart zijn er tussentijdse evaluatiegesprekjes. De inschrijvingslijsten hangen uit in de inkomhal van de school. 3, 2, 1,.... GO! Inschrijven maar! 

maandag 14 maart 2011

Nieuwe teksten

Na de vakantie viel er veel te vertellen. Dus stof genoeg om over te schrijven. Er werd ijverig gewerkt, zweet op het voorhoofd; maar het resultaat mag er zijn. Morgen nog een namiddag om de teksten en tekeningen af te werken. We merken evolutie: de spelling wordt beter, de teksten langer en de tekeningen gedetailleerder. Ook over de inhoud wordt meer nagedacht.
Literaire pareltjes worden hier gemaakt.  Donderdag kiezen we een nieuwe tekst om mee aan de slag te gaan.

Nieuwe groepjes, nieuw aanbod.

We maakten nieuwe duo's voor de vrije tijd.
Er is een nieuw aanbod spelletjes van de speel'o'theek. Deze werden door onze charmante uitlegster van dienst (Marian) gedemonstreerd.
Vijf nieuwe spelletjes: Hallo Das, Warrige woorden, Rie ra rijmspel, Bingo en Logofix.
Sommige kinderen kenden al enkele spelletjes en hielpen enthousiast met de uitleg.

De vakantie is voorbij...

...en dus hadden we veel te vertellen: Luz was gaan skiën, Milan ging op weekend naar de Ardennen, Briek en Judiet zagen 10 babygeitjes en maakten een geitenbevalling mee, Maxime was jarig, Daan woont met mama in een nieuw huis, Vere ging naar de Efteling, Noor C. kreeg nieuwe oorbellen aan zee, de opa van Bernice maakte 3 schommels in de tuin, Niels had bandjes mee, Kelly ging wandelen en maakte een bosfee, Warre kocht CD's, Matisse zijn papa is op skireis, Chloé plukte narcissen in Wallonïe, Lente was naar de cinema geweest, Senna maakte voor ons een piramide van bekers en Noor V had 2 paar nieuwe crocs gekregen
Mathijs en Maxime hadden een actuapuntje: Ze vertelden over de aardbeving en de tsunami in Japan. Heel wat kinderen had er ook over gehoord of het gezien op tv en ze waren behoorlijk onder de indruk. We haalden er de wereldbol en de atlas bij. We hadden het over de evenaar, de keerkringen en de meridianen.

donderdag 3 maart 2011

Voor na de vakantie...

Wij wensen iedereen een leuke en hopelijk zonnige vakantie toe! We zien en horen elkaar terug over een week. Hier alvast enkele regelingen:

*De poetssleutel gaat mee met Kelly.

*De koekenklus is voor Noor C (deel 1) en Daan (deel 2).

*Er is geen sport op dinsdag.

Kinderforum

Morgen is er kinderforum om 14u. Wij hebben al een leuk ideetje (ssssst! Wij verklappen nog niets) voor ons nummertje. Het wordt natuurlijk iets over schaken. Wil je meer weten? Kom dan zeker een kijkje nemen! Deze namiddag gaan wij alvast goed oefenen.

Jan De Kinder

Dat Jan De Kinder goed kan tekenen, dat ontdekten we deze week aan de hand van 2 prentenboeken. Dat Jan De Kinder ook prachtig kan vertellen, dat ontdekten we deze morgen tijdens ons bezoek aan de bib. Jan begeleidde zijn verhalen met grote prenten die hij toonde in mooie kijkkastjes. Na de voorstelling vroeg K-trien, onze durfal, of we de tekeningen die Jan daar ter plekke gemaakt had, mochten meenemen naar de klas. En dat mocht... Nu hebben we een leuk aandenken aan een fijne ontmoeting.

woensdag 2 maart 2011

Nieuws uit het eerste

Deze week doet Leen nog verder de leestesten. Nog enkele kinderen en we zijn klaar.
Ikzelf nam het Cito-dictee af voor het eerste, dit gaat echt over spelling. Spiegelen wordt niet als fout gerekend tenzij hierdoor een nieuw woord ontstaat (b,d spiegelingen).  Het resultaat was algemeen goed.
Voor rekenen hebben we de veertien afgewerkt.
We oefenen ook verder op tellen tot100.
We zagen vorige week de liter en herhaalden dit deze week.
Voor vloeiend zijn we bezig met de springers: we zagen reeds de v, w, n en de m. Het vloeiend lukt ook aardig. De meeste kinderen zijn ook streng voor zichzelf en zouden blijven gommen.
Iedereen krijgt een oefenboekje mee voor in de vakantie. Dit is geen moetertje, het mag voor wie dit wil. Gelieve na de vakantie de boekjes terug mee te geven (al dan niet ingevuld).
Gelieve wel te lezen want... al smedende.....

Nieuws uit het tweede

Er stond heel wat gepland deze week. Toch was er ook elke dag een stukje stille werktijd. We deden 'groot dictee'. Dat doen we drie keer per jaar , om de vorderingen van de kinderen na te gaan. Daarnaast oefenden we op de deciliter, de getallen tot 100, woorden met halflang en lezen. We vonden ook de tijd voor onze wekelijkse tafeltest. De resultaten zijn terug te vinden in de map.
En nu staat de krokusvakantie voor de deur. Alle kinderen krijgen vrijblijvend een vakantieboekje mee met speelse oefeningen. Ik hoop dat iedereen flink de maaltafels onderhoudt en dat er af en toe gelezen wordt. Dat zou mij heel blij maken... Maar wat ik natuurlijk ook hoop, is dat iedereen kan genieten van een deugddoende vakantie!!!

Vissen


Gewapend met vishengels, klapstoeltjes, lokmiddel voor de vissen, brood en regenwormen trokken we naar de visvijver dicht bij het huis van Judiet. Evita vergezelde ons (waarvoor dank!) samen met haar visgerei en haar kennis. Na de uitgebreide voorbereidingswerken (dobbers en vishaakjes bevestigen) , kon het echte werk.....euh, ik bedoel het wachten beginnen. Om te vissen moet je 'zen' zijn, zei Evita. Ja, dat lukte van de één al beter dan van de ander. Het beginnersgeluk was niet met ons, want de teller bleef op 0. Nu ja, misschien eerst nog wat oefenen op dat 'zen' zijn...

dinsdag 1 maart 2011

De Illustrator

Donderdag mogen we naar de bib, want dan komt illustrator Jan De Kinder vertellen over zijn werk. We bekeken en beluisterden twee prentenboeken van Jan: 'Mathilde' en  'De stier met de mooie benen.'
We keken naar de tekeningen, hoe zijn ze gemaakt, vind je ze mooi, wat heeft de tekenaar gebruikt, wat vind je van het verhaal?

Schaakseance


Hoera! Vandaag was het dan eindelijk zo ver! Wolf kwam schaken! We hadden allemaal onze geluksbrenger mee. Bij de ene was het een ketting, bij de andere een knuffel, een geluksslip of een patat in de vorm van een hartje.
De spanning was te snijden. Er werden ijverig handen geschud bij de start van het spel en het was nog nooit zo stil in klas. Er werd gewikt en gewogen. Er waren 11 groepjes van twee tegen Wolf. Vier groepjes verloren van Wolf. We speelden anderhalf uur en de andere groepjes waren nog steeds bezig met hun eerste spel. Briek en Chloë hadden Wolfs koning te pakken maar ze hadden vergeten 'schaak' te zeggen dus het telde niet.
Het was grappig: Wolf had een geluksbandje aan en wreef erover voor een belangrijke zet, waarop Briek meteen over zijn patat wreef.
Wolf had beloofd dat hij voor nieuw hout voor de kampen zou zorgen als er twee groepjes stand konden houden.
Iedereen dol gelukkig want we kunnen dus kampen bouwen.
Het was fantastisch, als begeleidster geniet ik nog na van de ongelofelijke sfeer die in klas hing. Dit was echt een specialleke (van sfeer)!