maandag 31 januari 2011

Maak jouw zeedier - deel 4

Waar waren we gebleven? Juist, ja! Het lijf is bekleefd met krantenpapier. We gaan aan de slag met verf en penseel. Heel nauwkeurig schilderen we alle details op ons zeedier. We zorgen dat er geen krant meer te zien is! Gelukt? Tot slot zorgen we voor een mooie afwerking door ons dier te voorzien van een laagje vernis. Ziezo, zo maken wij ons zeedier... 






Zwemmen

Het valt me op dat de kinderen al wat meer tempo krijgen in het zwemmen. In september startten de dolfijntjes iedere keer met 2 baantjes. Nu doen we 3 baantjes in dezelfde tijd.
Goed toch hé!

De visstory deel ...

We hadden vorige vrijdag vrije tijd en ook klasatelier, ideaal om te zorgen dat iedereen zijn zeedier vorm krijgt en liefst ook nog met papier bekleefd is. We zijn bijna in onze opzet geslaagd. Enkelen hebben nog wat miserie met de vorm, vandaag krijgen zij hulp. Anderen zijn al bezig met de verflaag. Het begint er echt prachtig uit te zien. Het zullen pronkstukken worden. De meeste kinderen kiezen vrijwillig om verder te werken in de vrije tijd. Ze gaan er helemaal voor. Er heerst een gezellige gedrevenheid in klas.

Bezoek in klas

Briek had als verrassing een dansje voorbereid met zijn grote zus (die op vakantie was uit Londen) om met de hele klas te dansen. Het ging er vrolijk aan toe!

donderdag 27 januari 2011

Maak jouw zeedier - deel 3

Is de basis van het lijf af? Bravo! Dan is het de moment om je zeedier te voorzien van een laag krant met behangerslijm.
Eerst laten drogen ... en dan over naar deel 4

Voor volgende week

*Matisse krijgt dit weekend de poetssleutel mee.
*Noor V is volgende week van dienst voor de 10-uurtjes.
*Op dinsdag is er sport.
*Vrijdag is er kinderforum. Hopelijk kunnen we dan al wat moois laten zien vanuit ons zeedierenproject...

Witloof

Via het provinciaal tuin- en landbouwcenter kregen we een witloofkit. Enkele kinderen wilden dit graag proberen in de kiestijd. We volgen nu elke dag de stappen en gaan kijken of er water moet bijgevuld worden of niet. Enkele sloebers zeiden: 'niet te goed verzorgen, hé! Als ze lukken, mogen we ze nog opeten en dat vind ik echt niet lekker!'
We kweken ze in het drankkotje op school, maar is dat wel de goede plaats? De thermometer werd geplaatst en vandaag gaan we loeren of het tussen 14°C en 18°C is.
Na 21 dagen mogen we ze oogsten.
Wordt vervolgd!

Nieuws uit het eerste

We wagen ons met tellen tot 99 en leren ook de cijfers lezen tot 99.
Hoe gaat dat dan met de eierdozen? Als ik een volle eierdoos heb begin ik een nieuwe doos. Iedere keer we 10 eieren hebben, hebben we een volle doos. (de volle dozen zijn geel) De overige eitjes stoppen we in een nieuwe doos: de losse eitjes.
Vb 13 is 1 volle doos en 3 losse eitjes.
Ook omgekeerd een hoeveelheid omzetten in een getal gebeurt op dezelfde manier. Wie de uitleg wat ingewikkeld vindt vraagt een demonstratie aan zijn kind of komt eens langs om de les bij te wonen.
We zijn nog maar begonnen en het is nog zoeken maar het lukt aardig.

Aha, eindelijk! Voor vloeiend schrijven zijn we echt gestart met het schrijven van onze eerste vloeiende letters. We schreven de 'e', probeerden 'ei' en oefenen vandaag ook op de 'l'. En ooo ze doen hun best, het ziet er goed uit. Het feit dat ze zo gedreven zijn zal er wel veel mee te maken hebben.

We deden deze week ook voor het eerst een echt dictee. Ik presenteerde het als een soort kwis voor juist schrijven. 'Jongens, dat was tof!' zei Noor. 'Ik wil dat elke dag doen!'

We zochten samen woorden met de 'eu' en oefenden op schrijven.

Judiet had een vraag: Katrien, ik heb een probleem: Ireen zegt dat 'a' soms 'aa' wordt. 'Ja, zei de rest, je komt dat soms tegen in boekjes!'
Ik legde het uit op het bord: dat heet halflang.
Een woord bestaat uit groen rood blauw. Kort rood zonder blauw wordt halflang.
Ja, ik weet het dat ziet er ingewikkeld uit op papier maar ook daarvoor moet je maar bij je kind te rade gaan of eens langs komen.
We zochten woorden waarbij dat zo is:
Milan heeft een vriend die heet: A-bel
En vanaf toen waren we vertrokken: ieder woord die ik zei waren ze zelfs tijdens de rekenles of de koekenklus aan het wikken en wegen. 'Ja, je zegt weer een halflange!' En bij zoveel enthousiasme kan je niet anders dan midden in je uitleg die woorden te gaan noteren.

We voegden de tekst van Luz en Noor samen en werkten errond in ons schrift.

Dat was nogal de moeite hé deze week!

woensdag 26 januari 2011

Nieuws uit het tweede


2 uur                              half 10

kwart voor 10       kwart over 3

Sinds vorige week kunnen wij kloklezen tot op een kwartier nauwkeurig! Deze week oefenden wij dit verder in. Zo kennen wij alles wat er in het tweede leerjaar aan bod komt van kloklezen. In het derde leerjaar leren we de klok lezen tot op 5 minuten nauwkeurig. Nog even geduld...



Noor V bracht een leuk spelletje mee om de tafels in te oefenen. De mama's en de papa's herkennen deze 'flipflop' misschien nog uit hun eigen kindertijd... Ik alvast wel. Zo'n tof ideetje, daar doen we natuurlijk iets mee. Eerst vouwles met z'n allen en daarna aan de slag met de tafels... Zo zie je maar, alle tips om de tafels op een plezante manier in te oefenen zijn steeds welkom! Bij deze nog eens een warme, maar ook belangrijke oproep om de tafels goed te blijven oefenen. Volgende week starten we met de tafel van 6. Niet iedereen is al vlot weg met de tafel van 4. Dit kan enkel door te oefenen.

En verder:
-We schreven allemaal een nieuwe tekst. We gingen op zoek naar passende titels.
-We oefenden op de woorden met ge- en ver- vooraan. We zochten naar woorden met oei, ui, aai en ooi.
-We maakten bewerkingen tot 100 aan de hand van rekenverhalen en we oefenden stap 9 (vb. 85 - 40 = ....) in.

dinsdag 25 januari 2011

Maak jouw zeedier - deel 2

Na nog een intense namiddag krant- en plakbandplezier, beginnen de lijven van onze zeedieren vorm te krijgen. Kijk maar...
Matisse met zijn kwal in wording...

Chloé, druk bezig met haar clownvis.
We eindigden onze namiddag met 10 minuutjes genieten van 'Oceans', een mooie film over het leven in de oceaan. Chloé bracht deze dvd mee en we zullen er deze week af en toe een stukje naar kijken.

maandag 24 januari 2011

Maak jouw zeedier - deel 1

Deze namiddag gingen we aan de slag met krantenpapier. K-trien demonstreerde de techniek van 'tante Pruts': Men neme krantenpapier, men make proppen papier, men gebruike papierplakband om de proppen stevig vast te maken, men plakke details (vinnen,staart, ogen, mond,...) vast,... Zo krijge men de basis voor het lijf van ons zeedier! Begrepen? Ja, tante Pruts!

donderdag 20 januari 2011

Schrijf een tekstje over jouw zeedier


Dat is onze opdracht voor deze namiddag. We willen graag een stukje informatie over ons zelf gekozen zeedier neerschrijven.  
Daarna sluiten we de dag af met het uitvoeren van de klas- en schooltaken.

Voor volgende week

Thomas zal het druk hebben: koekenklus en poetsen

Volgende week is er voor ons geen sport.

Wil iedereen oude kranten meebrengen en een schoendoos.
De kranten gebruiken we om ons zeedier te maken
Van de doos willen we een kijkdoos maken.

woensdag 19 januari 2011

Nieuws uit het eerste leerjaar

Vorige week waren enkele kinderen ziek en daarna ik. Deze week konden we dan eindelijk aan de 10 beginnen. We hebben nu een volle eierdoos. We verdelen de 10. Deze week gaan we ook nog cijfers boven de 10 leren schrijven. Hoe doe je dat?

We hielpen elkaar ook om allemaal even ver te staan met ons werk. Een dikke pluim voor iedereen.
Hoera! Eindelijk vinden de kinderen,... we leren vloeiend schrijven!
We rolden een grote rol uit op tafel en maakten grote tekeningen. We leerden hoe je best zit om netjes te schrijven. We hoorden ook dat de vloeiend schrijven uit een heleboel families bestaat. Vb de familie van de krullen, de draaiers, de pierewieten,...
We kregen elk een dik werkboek waar we nu en dan een familie uit nemen.
Meer vloeiend nieuws, volgende week.


In de weekendmap zitten 2 leesblaadjes.
De kinderen willen ook graag uit het suske en wiske boekje lezen. Het is niet zo gemakkelijk maar wie dat wil kan het proberen. Dit boekje zit vooraan.

dinsdag 18 januari 2011

Teken jouw zeedier

Deze namiddag tekenden we ons zelfgekozen zeedier. Eerst goed kijken naar een prent of een foto en dan aan de slag. Eenvoudig is dat niet, zeker als je gedetailleerd te werk gaat... en dat is natuurlijk de bedoeling.

















Na de korte namiddagspeeltijd brachten we een bezoek aan de klas van Inge. Zij stelden hun Afrika-project voor.

Nieuws uit het tweede

De tafel van  4!
We maakten vandaag kennis met de tafel van 4. We kozen voor een leeuw, omdat deze 4 poten heeft. We kennen al heel wat antwoorden van deze tafel vanuit eerder geleerde tafels. Dat is mooi meegenomen natuurlijk!
4 x 4
6 x 4
7 x 4
8 x 4
9 x 4
Op deze maaloefeningen moeten we vast en zeker nog flink oefenen.

maandag 17 januari 2011

Sea life, (w)onderwaterwereld!

We konden vandaag genieten van een dagje vol (w)onderwaterplezier. In de voormiddag kregen we heel wat boeiende uitleg van een ervaren gids. Ons programma zag er als volgt uit:
10.30u: bezoek aan de roggen
11.00u: bezoek aan de zeehonden
11.30u: bezoek aan de pinguins
11.45u: bezoek aan de otters
Na een picknickpauze trokken we in kleine groepjes, telkens begeleid door een mama, op verkenning in het park. Iedereen kreeg de opdracht mee om een zeedier uit te kiezen om dan later uit te werken in de klas. Er was in ieder geval keuze genoeg, van kleine kleurige visjes tot grote haaien. Dankzij de uitlegbordjes leerden we veel bij over het leven van al deze onderwaterdieren. Conclusie: een geslaagde, leuke uitstap. Bedankt mama Veerle, mama Irmgard en mama Els om ons te vergezellen!  

donderdag 13 januari 2011

Voor volgende week

*Senna krijgt dit weekend de poetssleutel mee naar huis. 

*Chloé is aan de beurt om voor de 10-uurtjes te zorgen.

*Maandag 17 januari gaan we op uitstap naar 'Sea Life' te Blankenberge. Iedereen brengt een picknick mee.

*Dinsdag 18 januari is er sport.

Nieuws uit het eerste

We starten op ons gemak en frissen alles nog eens op.
Voor rekenen herhalen we tot en met 9.
Om lezen te herhalen maakten we een lees-tekening. De resultaten hangen uit in het eerste (van wie al klaar is).
We schreven een vrije tekst in ons tekstenboek en het begint al aardig te lukken om dit grotendeels zonder mijn hulp te doen.
We oefenden op 'au' en 'ou ' (nog steeds uit de zin van Maxime) als herhaling van voor de vakantie.
Als extra gaf ik zo een puntentekening tot 75. Verbind de punten en je krijgt...
Gewoon om eens te zien bij wie dat al lukt.
Heel wat teleurstelling omdat we nog steeds niet begonnen zijn met vloeiend schrijven. Ik was van plan dit wat uit te stellen maar ze zitten te popelen. Dus... beginnen we volgende week met de voorbereiding.
Mag ik nog een warme oproep doen om zeker met uw kind te oefenen voor lezen. Na de vakantie merkte ik goed het verschil tussen wie veel en weinig geoefend had. Alvast bedankt voor de inspanning.

woensdag 12 januari 2011

Music for life (of hoe het kan leiden tot een juf met rode wangen)

Niels had een beer mee die hij gekregen had van zijn opa. De beer was van Music for life. Zijn broer had ook wafels gebakken en verkocht en de centjes naar het glazen huis gebracht. O? En wat deden ze daar dan in dat glazen huis met die centjes? Een heleboel kinderen wisten het: de centjes waren voor Aidsweeskinderen. Wat is dat een weeskind? Noor wist dat dat een kind is dat de mama en papa dood zijn. En wat is Aids? Ah de mama van Warre had hem dat uitgelegd. Dat is een hele erge ziekte, waarvan je niet kunt genezen. Nog erger dan kanker want daar kun je soms van genezen. Kunnen wij dat ook krijgen vroegen de kinderen? Je kunt dat alleen maar krijgen als je met ziek bloed in aanraking komt of als je niet veilig vrijt. Wat is dat dan veilig vrijen? (was meteen de volgende vraag) Ah ja dan moet de papa iets aandoen maar ik weet niet juist wat zei Warre lachend. Hoe noemt dat K-trien en wat is dat juist? Ja dat is een soort zakje allé mutske dat je over de papa zijn piemel moet doen en dat noemt een condoom. Ah ja, dat is voor als ze willen vrijen zei Warre, want dat doen mensen als ze elkaar graag zien. Er werd heel veel gelachen en gegiecheld tijdens dit gesprek.

Eerste communie

Kelly vertelde dat ze naar de voorbereiding van de eerste communie was geweest. Maar wat is dat eigenlijk je eerste communie doen? Dat wil zeggen dat je vriendje van God en Jezus wil worden zei Milan. We keken in klas wie zijn eerste communie doet. Waarom steekt niet iedereen zijn vinger op? Waarom doen sommige kinderen niet hun eerste communie?
Daarvoor kregen we een deskundige uitleg van Vlinder. Sommige kinderen worden niet gedoopt of doen niet hun eerste communie omdat ze in iets anders geloven. Je kunt niet alleen geloven in God maar ook in Krishna of Allah of iets anders. Of (vulde K-trien aan) je mama en papa dopen je niet zodat je later als je groot bent zelf je godsdienst kan kiezen. Sommige kinderen doen een groei- of lentefeest in de plaats.
Het was een geanimeerd gesprekje!
De volgende dag ging het nog over het al dan niet geloven in leven na de dood en wat er dan met je gebeurt. Het ging over de hemel en de hel, over terugkeren, over je ziel,...
Als dat geen boeiende rondes zijn!

Sea life... here we come!

We planden vandaag het verdere verloop van ons project 'leven onder water':

- Een bezoek brengen aan 'Sea life' om de waterdieren in levende lijve te zien.
- Elk 1 waterdier uitkiezen om na te maken in papier-maché en om info over op te zoeken.
- De zee en de verschillende dieptelagen namaken in de klas.
- Kijkdozen maken.
- Een quiz in elkaar steken (als afsluit).
- Gaan vissen.

Ja, ja, dat is heel wat! Maar laat ons beginnen bij het begin: Sea life. We legden een bezoek vast voor nu maandag 17 januari. Na een raadpleging van onze spoorwegen, besloten we om met auto's te gaan. Sea life bevindt zich in Blankenberge. Wie kan rijden en ons de hele dag vergezellen? Graag laten weten aan K-trien of Marian. De kosten van benzine/diesel worden vergoed. We vertrekken om 8.30u en we zijn terug om 15.30u. De warme maaltijden voor die dag worden afgebeld en we vragen aan alle kinderen om een picknick mee te brengen. 

Nieuws uit het tweede

Ook in de vakantie werd er flink gewerkt door de kinderen van het tweede...dat merkte ik aan de vakantieboekjes. Super hoor!

teksten schrijven
We schreven elk een vrije tekst. We letten op alles wat we al geleerd hebben: hoofdletters, leestekens, inhoud (wie, wat, waar, wanneer), spelling en netheid. Zo was er meteen een goede herhaling van taal. Alle teksten werden voorgelezen. De tekeningen werden niet getoond. De dag erna kreeg iedereen een tekening. Door deze goed te bestuderen, probeerden de kinderen te achterhalen bij welke tekst de getekende illustratie hoorde.
tafels herhalen
Bij sommigen zaten de tafels een beetje ver. Herhalen was de boodschap. Ook thuis blijven oefenen. Volgende week leren we de tafel van 4.
het dubbel en de helft
We gingen op zoek naar het dubbel en naar de helft van voorwerpen, figuren en ook getallen.
bewerkingen tot 100
Even opfrissen aan de hand van rekenverhalen en een oefenblad.
betalen maar...
met euro's en eurocenten.
patronen
Patronen herkennen en ook verder zetten.

dinsdag 11 januari 2011

Snuisteren in de zee...

Deze morgen in de ronde weer heel wat mooie boeken en tijdschriften over de vissen en het leven in de zee. Omdat iedereen graag de foto's en de prenten van dichtbij wilde zien, hielden we deze namiddag een kijkdoorschuifronde. In groepjes per twee snuisterden we in een boek en na 5 minuutjes werd er doorgeschoven naar het volgende boek. Als afsluit keken we naar een filmpje van Piet Piraat over de hengelaarsvissen. Papa Rudy zorgde hiervoor, waarvoor onze dank!




maandag 10 januari 2011

Uit de ronde

Milan vertelde dat er een nieuw kindje in zijn huis is komen wonen: Marcel. Hij is 8 maand en heeft bruin haar. Omdat we nieuwsgierig zijn, beloofde hij nog een foto mee te brengen. Marcel komt niet uit de buik van Irmgard. Het is een pleegkindje. O jullie hebben het geadopteerd, zei Ernest. Nee, zei Milan, een adoptiekindje blijft voor altijd bij jullie en bij ons kijkt de rechter elk jaar opnieuw of hij nog bij ons blijft. Als de papa er weer zelf voor kan zorgen, kan hij terug. O, zo zit dat dus.

Vliegende start

Vooraleerst: de beste wensen voor het nieuwe jaar, een goede gezondheid en veel genieten van elkaar!
En ja, we vliegen er al meteen in met het nieuwe jaar. Een aantal kinderen brachten een boek of dvd mee over het leven in de zee. Er volgde weer een gezellig en enthousiast gesprek over het leven in de zee, net of er geen vakantie tussen zat. De kinderen vroegen zelf om dit als nieuw project te nemen. We kijken als inleiding naar de dvd die Milan meebracht : het leven van de dieren in het water. Daarna brainstormen wat we gaan doen. En hupla, we zijn alweer vertrokken!